Svišť prériový

21. března 2007 v 18:49 | silvia |  Zvieratká
Obýva rozsiahle oblasti prérií od juhu Kanady až po severné Mexiko. Má robustné telo a guľatú hlavu. Dospelý svišť meria 30 - 45 cm a váži asi 2 kg. Sfarbenie srsti je svetlé, žltkasté, na chrbte hnedé. Má krátky sploštený chvost s čiernou špičkou. Kolónie svišťov obývajú zložité podzemné nory. Celá kolónia je rozdelená na skupiny, ktoré tvorí jeden samec a viac samičiek s mláďatami. V nebezpečenstve vydávajú svište varovné štekanie, ktoré upozorňujú na blížiaceho sa nepriateľa (dravý vták, šelma, človek) a v rýchlosti sa všetky svište ukrývajú do nory. Vstup do nory je chránený zvláštnym valom, ktorý chráni noru pred dažďom a dravcami. Samica rodí po 35 - 40 dňoch gravidity 2 - 6 holých, slepých mláďat. Za dva mesiace sú mláďatá úplne samostatné a pohlavne dospievajú vo veku dvoch rokov. Svište sa živia senom a rôznymi suchými trávami. V zajatí si občas radi pochutnajú na mrkve, jabĺčkach a púpavových listoch.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Ak ste navštívili môj blog, kliknite

Klik 100% (307)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama