Zlatuuuuuuuske koalky

31. března 2007 v 19:58 | Silvia |  Zvieratká

Koala medvedíkovitá

koala
Latinský názov:
Phascolarctos cinereus
(t.j. popolavošedý medveď s vakom)
Anglický názov:
koala bear
Rozmery:
HB (dĺžka tela): 500-820mm;
T(dĺžka chvosta): 10mm;
Výskyt:
Východná a juhovýchodná Austrália .
Charakteristika:
Koaly vyzerajú ako milé malé medvedíky na maznanie, ale nemajú nič spoločné s medveďmi. Sú to veľmi nezvyčajné zvieratá.
Koala má hodvábnu srsť, veľké uši a sploštený nos. Na pohyb po stromoch je veľmi dobre prispôsobená. Má silné zadné končatiny, na ktorých má protistojný palec, na predných končatinách má protistojné dva prsty (končatiny sú päťprsté, na zadných má druhý a tretí prst zrastený). Na rozdiel od väčšiny stromových druhov nemá chvost, ale tak ako ostatné stromové druhy, má zdrsnenú pokožku chodidiel, aby sa mohla lepšie pohybovať po kôre stromov.
koala
koalaŽivia sa takmer výlučne listami eukaluptových stromov (známych tiež ako gumovníky). Napriek tomu, že ich tráviaci systém je natoľko výkonný, že dokáže získať výživu a energiu z tohto málo stráviteľného zdroja, získanie dostatočného množstva potravy dá koalám hodne práce. Preto prespia oveľa viac hodín, ako prebdejú, zvyčajne tak, že sedia v rázsoche stromu objímajúc jeho kmeň. Predpokladá sa, že ich relatívne slabý mozogový výkon je výsledkom potreby zachovať čo najviac energie.
Koalám sa rodí jedno mláďa, ktoré je maličké a neosrstené. Vyštverá sa do matkinho vaku, kde zostane až sedem mesiacov, živiac sa cicaním mlieka. Potom žije určitý čas "napolo vo vaku a napolo mimo neho" - pridŕža sa matkinho huňatého chrbta, až kým nie je úplne samostatné. Samostatnosť dosiahne, keď má približne 18 mesiacov.koala
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Ak ste navštívili môj blog, kliknite

Klik 100% (307)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama