Duben 2007

Tuleň

22. dubna 2007 v 9:54 | Silvia |  Zvieratká
Tuleň je teplokrevný živočich; savec; dýchá plícemi, má krátkou srst, kojí svá mláďata.
Je to vodní savec stejně jako lachtani, velryby, delfíni a kapustňáci.
Tuleni, lachtani, mroži a rypouši patří mezi ploutvonožce: mohou vylézt z vody a odpočívat na kře. Na zadní končetině mají blánu, která jim umožňuje plavat. Tuleň má válcovité tělo a velmi krátké přední končetiny.
Hmotnost: 150-200 kg
Výška:1,5-2 metry
Délka života: 30-40 let
Tuleň žije v severní části Atlantického oceánu a Severního ledového oceánu.
V době rozmnožování ho naleznete u Labradoru, u Nové Země, v Bílém moři a Grónském moři.
Na začátku zimy se tuleni grónští shromažďují k migraci. Cestují ve velkých skupinách k jihu. Období rozmnožování, které tráví na souši, končí v květnu. Pak se vracejí do moří směrem na sever.
Tuleň hledá potravu v moři. Živí se rybami (herinky, treskami, ...), krevetami a olihněmi.
Loví pod ledovým příkrovem moře. Přijímá hodně potravy. Má silnou vrstvu tuku, která ho chrání před prochladnutím.
Období rozmnožování je na jaře. V té době se tuleni stěhují na souš. Mládě važí po narození asi 7 kg. Má hustou bílou kožešinku, která mu dovoluje žít na sněhu a ledě a zároveň mu poskytuje dostatek tepla. Matka kojí mládě 14 dní. Když matka loví, mládě na ni čeká na souši. Mládě matka pozná podle křiku a pachu. Tři týdny po narození začíná mládě línat. Ztrácí bílé chmýří, které je nahrazeno šedě skvrnitou srstí. Nyní si musí umět poradit zcela samo. Učí se plavat a lovit ryby. V květnu je již připraveno k migraci na sever.
Dospělý tuleň je velmi dobrý plavec. Na zadních končetinách má plovací blány, které mu slouží k pohybu pod vodou. Pomocí předních končetin řídí směr. Tuleň se potápí až 250 m pod hladinu. Protože umí zadržet dech, může tam zůstat až půl hodiny. Do ledu proráží díry, aby mohl sklouznout pod hladinu. Tyto otvory mu dovolují vracet se pravidelně k hladině, aby se nadýchal vzduchu. Na souši je tuleň neohrabaný, pohybuje se kutálením, ale neurazí příliš velikou vzdálenost. Spí na ledě. Tuleni se dorozumívají díky obměňujícím se zvukům, vrčí, bručí a křičí, aby se rozpoznali nebo domluvili.
Tuleň žije s ostatními polárními živočichy: s velrybami, kosatkami, ledními medvědy, mořskými ptáky...
Tuleň grónský má málo nepřátel. Kosatka ho někdy mívá k obědu. Díky bělostnému chmýří je mládě výborně maskováno na sněhu a dravci ho nezpozorují.

animacie maciek

21. dubna 2007 v 18:24 | silva |  Pre vás
Vsetky mam zo stranky http://www.gify.nou.cz/

Exoticke ryby

20. dubna 2007 v 15:26 | Silvia |  Obrázky

zajko

17. dubna 2007 v 19:32 | Silvia |  Obrázky

Líška

17. dubna 2007 v 19:29 | Silvia |  Zvieratká
  • výskyt- Kanada, Aljaška, USA, celá Európa, Maroko, Tunisko, Alžírsko, Egypt, Saudská Arábia, celá Ázia s výnimkou Indie, Tibetu a Vietnamu
  • jedálny lístok- malé hlodavce, hmyz ryby, bobule, ovocie
  • celková dĺžka- 60- 90 cm, líška obyčajná je zo všetkých líšok najväčšia, nie je ale väčšia ako stredne veľký pes
  • hmotnosť- 5-8 kg
  • vrh- 3-6 mláďat (dĺžka brezivosti 53 dní)
  • hmotnosť pri narodení- 80-150 g
  • veľkosť pri narodení-10-15 cm
  • dĺžka života- 7-10 rokov, v prírode len 3-4 roky
  • zvláštne znaky- veľkosť a sfarbenie sa značne líšia od prostredia, v ktorom líška žije, rovnako aj dĺžka a hustota srsti( v chladných oblastiach má líška oveľa hustejšiu srsť)
  • ochrana- i keď v posledných rokoch stavy líšok poklesli, v dôsledku besnoty nemožno hovoriť o ohrozenom druhu
    Líška žije takmer výlučne nočným životom. Zvislými štrbinami svojich žltých očí vidí dobre aj v tme, predovšetkým za súmraku a za úsvitu. Keď prší zostáva doma, lebo neznáša mokro.

Morčatá

12. dubna 2007 v 19:31 | Silvia |  Obrázky
Toto su morcatka zo stranky http://www.baileys.weblahko.sk/ .

Puzzzle

11. dubna 2007 v 7:03 | Silvia |  Hocičo iné

Hlasujte prosiim

7. dubna 2007 v 18:50 | Silvia |  Hocičo iné
Prosim hlasujte za kubka na stranke tu v sutazi o titul nej kocka/kocour
Dakujem♣♣

Druhy škrečkov

3. dubna 2007 v 14:27 | Silvia |  Zvieratká

Škrečok poľný(Cricetus cricetus)

Tento hlodavec žijúci vo voľnej prírode dosahuje 20-35 cm a aj s jehou váhou 200-500 gramov o ňom môžeme povedať, že patrí medzi najväčšie hlodavce. Chataktersitické je preň jeho pestré sfarbenie.
Koncom augusta upadajú škrečky poľné do zimného spánku, ktorý je však prerušovaný, aby sa mohli najesť zo svojich zásob. Napriek nim však škrečok cez zimu stráca asi tretinu svojej celkovej hmotnosti.
Samičke sa rodí 4-12 mláďat, no tento počet veľmi rýchlo klesá. Aj preto je škrečok poľný vyhlásený za chránený druh (!).

Škrečok zlatý (Mesocricetus auratus)

Krátka história škrečka zlatého
V roku 1839 objavil zoológ George Waterhouse škrečka zlatého v blízkosti mesta Alepoo. Pomenoval ho Cricetus auratus, čo znamená, škrečok zlatý. Takmer až o sto rokov neskôr sa podarilo profesorovi Aharoniovi zo zoologického oddelenia Univerzity v Jeruzaleme odchytiť prvého živého zlatého škrečka. V hlbokej nore našiel matku s asi 12 mláďatami, z ktorých prežili len tri. Keďže sa rýchlo rozmnožovali, koncom roka ich žilo v zajatí už okolo 300. Škrečkovia dostali dodnes platné označenie: Mesocricetus auratus, škrečok zlatý stredný. ,,Stredný" preto, lebo sú menší ako škrečok poľný (Cricetus) a väčší ako trpasličie škrečky (Cricetulus). Po roku 1945 sa stali najobľúbenejšími domácimi miláčikmi aj v Európe.

Opis škrečka zlatého
Škrečok zlatý je rozšírený západne od Kaspického mora a v oblasti, ktorá leží medzi Kaspickým a Čiernym morom. Je veľký asi 15cm a dožíva sa od 2 do 4 rokov. Pri škrečkovi zlatom existuje veľa farebných mutácií. Podľa základných kritérií, čiže farba srsti, dĺžka srsti, vzor bielej srsti, sa škrečky zlaté delia do typových skupín.
FARBA SRSTI: zlatá, škoricová, hrdzavá, šedá, krémová, biela, čierna,...
DĹŽKA SRSTI: kráka ,dlhá, dlhá vlnitá, hladká saténová, bezsrstý škrečok
VZOR BIELEJ SRSTI: pruhovaný, prevažne škvrnitý, biela prechádza do inej farby, prevažne škvrnitý aj na bruchu

Škrečok džungarský (Phodopus sungorus)

Myslím si, že škrečok zlatý má v škrečkovi džungarskom veľkú konkurenciu. V posledných rokoch začína byť totižto tento hlodavček veľmi rozšírený v obchodoch, čiže aj v domácnostiach.
Vďaka jeho 9 cm sa zaradil do skupinky trpasličích škrečkov. Jeho dĺžka života je kratšia ako u škrečka zlatého, sú to približne 2-3 roky.
Na jeho sivohnedom chrbátiku sa tiahne tmavý úhorový pás. Boky tela, bruško a chvostík sú biele. Vyskytuje sa v dvoch poddruhoch. Prvý, Phodopus sungorus campbelli, je hnedý až sivý. Väčšinou sa neprefarbuje do zimnej srsti. Druhým poddruhom je Phodopus sungorus sungorus. Jeho srsť je akoby zimná. Má bielu, prípadne svetlosivú farbu s tmavším pásom.
Oba poddruhy škrečka džungarského sa v prírode vyskytujú v Kazachstane, Altaji, západnej Sibíri a v Mongolsku. Živí sa nielen semenami, ale požiera i rozličný hmyz a húsenice.
V zajatí ich môžeme chovať aj v pároch. Mláďatá sa kotia holé a slepé no už na 10.deň sú osrstené a na 11. deň sa im otvárajú očné mihalnice. Škrečky džungarské upadajú do zimného spánku len pri dlhodobejšom ochladení. Ku kupovanému krmivu pridávame aj ovocie a zeleninu. Ak je jej dosť voda nie je potrebná.

Škrečok Roborovského (Phodopus roborovskii)

Tento škrečok je najmenším žijúcim škrečkom, čím robí spoločnosť škrečkovi džungarskému v jeho trpasličej skupine. Jeho veľkosť je len 5,5 cm a dĺžka ochlpeného chvosta 5-10mm. Má robustné, no malé a krátke telíčko, veľkú, no krátku hlavičku a malé, okrúhle a len slabo ochlpené ušnice. Nohy sú krátke, chodidlá osrstené. V zime mu srsť bledne.
Žije v Mongolsku, Rusku v oblasti susediacej s Mongolskom a v severnej Číne. Vyhýba sa vegetácií so súvislým porastom. Vyhrabáva si diery hlboké 500-1000mm, ktoré vyúsťujú do rozšírených komôr a vystieľa si ich srsťou. Dožíva sa okolo 2 rokov.
Na chov v domácnosti je vhodný. Neodporúčam ho však veľmi neskúseným a malým chovateľom, kvôli jeho rýchlosti a vrtkosti. Mohlo by sa totižto stať, že sa vám vyšmykne a spadne z väčšej výšky, čo môže spôsobiť jeho zranenie či dokonca smrť.

Škrečok čínsky (Cricetulus griseus)

Patrí do rodu sivých škrečkov (cricetulus). Sú to hlodavce s typickým štíhlym telom dlhým 8-12,5 cm. Rozoznávacím znakom tohto rodu je neosrstený chvost dlhý 25-106mm. Ušnice sú krátke, pokryté hustými jemnými chĺpkami. Oči nie sú výrazne vypuklé ako pri džungarských škrečkoch, ale sú stredne veľké. Povrch tela je sivý alebo tmavožltý, bruško je svetlosivé alebo biele. Dĺžka života je približne ako u škrečka zlatého, 2-3,5 roka.
Škrečok čínsky obýva stepi, lesostepi i polopúšte severnej Číny. Je to hlodavec s typickou súmračnou aktivitou. Cez deň sa ukrýva z jednoduchých dierach. Živý sa semenami rozličných rastlín, ale skonzumuje i veľa hmyzu.

Iné druhy škrečkov

Škrečok Campbellov
Dorastá do dĺžky 8-10 cm

Škrečok medvedí
Môže byť krátkosrstý aj dlhosrstý. Je o niečo menší ako divoko sfarbený škrečok zlatý. Voči svojim spoluobyvateľom je mierumilovný.
krátkosrstý škrečok medvedí dlhosrstý škrečok medvedí

Krmenie kralika

2. dubna 2007 v 6:41 | Silvia |  Zvieratká

Krmení králíka

1) Co je hlavní složkou potravy

Seno
- je hlavní částí králičí potravy. Králík by měl mít k dispozici neustále dostatek sena - i v noci. Ve zverimexech se většinou prodává seno nevalné kvality, nažloutlé, hrubé a vůbec nevoní jako seno. Muselo jim alespoň 5x zmoknout a znovu uschnout než ho sebrali. Se senem z obchodů pro zvířata mám špatné zkušenosti. Pokud nemáte jinou možnost, věnujte výběru sena v obchodě velkou pozornost. Balení od balení se liší - záleží z jaké várky a od jakého dodavatele je. Lepší je vlastní seno, případně koupit kvalitní seno od nějakého chovatele či zemědělce. Kvalitní seno na krmení je zelené a voňavé, a králíček se na něj nadšeně vrhne (skoro všechno sní). Nekvalitní seno příliš dobře nevoní, je nažloutlé či hnědavé a ušák se do něj nijak zvlášť nehrne. Pokud ho vůbec konzumuje, tak nejméně polovina zbude a už jí nechce. Kvalitní seno je opravdu důležité!
Může se stát, že začnete pozorovat u svého králíčka zažívací problémy (např. zanechává místo jednotlivých bobečků celé shluky bobků slepených dohromady). V takovém případě může pomoci desetidenní "senová dieta". Králíček dostává hodně kvalitního sena, vodu a jen jednou denně trošičku obilnin (třetinovou dávku oproti obvyklé).
  • Směs obilí
    např. ovesné vločky, pšeničné vločky, ječmen, pšenice, lisovaná vojtěška granule, kukuřičný šrot atp.
- králíčata když rostou, mohou dostat obilného krmení více, avšak v dospělosti by to nemělo být více než čtvrt hrnku denně, z toho polovinu dávky mu dát ráno a polovinu večer. Příliš mnoho obilného krmení jde na váhu a králík tloustne. Také mu to neprospívá na zažívání, je to příliš vydatné. Pokud budou hlavní složkou jídla dlouhodobě krmné granule, opět to může způsobit zažívací potíže (nabobtnají v trávicím ústrojí a mohou tam vytvořit chuchvalce).
  • Šťavnaté krmení
    např. tráva, zelenina, ovoce atp.
- v létě to je tráva, listy pampelišek (pokud je natrháte ve městě, dobře je omyjte), v zimě zelená petrželka, mrkev (možno podávat často), nať od mrkve, kedluben, list od květáku, bílá ředkev, listy od ředkvičky.... Králíček by každý den měl dostat kousek zeleniny.
  • Pití
- čerstvou vodu by měl králíček mít k dispozici neustále. Vhodná je napáječka, protože voda se tak snadno neznečistí jako v misce, kterou si králíček navíc snadno převrhne. Pokud má králík chuť, může občas dostat navíc trochu mléka do misky. Ale je to diskutabilní a panují na to různé názory.
  • Ke hlodání
    např. větvička z ovocného stromu na broušení zubů, minerální kostku, kousek špalíku dřeva atp.

2) Co jen občas a v malém množství

Lístek salátu (ve větším množství škodí zažívání), kousek jablíčka nebo banánu, kousíček kapusty (jen opravdu málo a zřídka, protože způsobuje plynatost, kterou králík těžko snáší), tvrdá houska.

3) Co vyjímečně jako pamlsek pro potěšení

Čtvrt čtverečku čokolády, malinký kousek sušenky, oblízat víčko od jogurtu, trošku ovocného džusu, piškot, koláč a jiné sladkosti. Ačkoli mají králíci rádi sladké, neměli by dostávat sladkosti často. Také jim škodí tuky a tučné věci. Nejen že jdou na tlouštku, ale tuky a cukry přeměněné v tuky se jim usazují v játrech a mohou jim vážně ublížit. I když se tedy rozhodnete koupit králíčkovi nějaké krmné směsi pro králíky či přímo "králíčí pamlsky", vždy si zkontrolujte množství tuku který je obsažen. Pro svoji tučnost nejsou vhodná slunečnicová semena, ačkoli se do mnoha komerčních směsí přidávají. Optimální obsah krmné směsi by měl mít 20-25% vlákniny, málo proteinů (14-15%) a kalcia <1.0%.